Jaarrekening 2019

11. Openbare Ruimte en Milieu

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

Het realiseren van een goede, gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.

1.1

Het aanleggen en onderhouden van wegen, straten en pleinen (inclusief gladheidsbestrijding en ondergrondse infrastructuur).

Binnen het programma is uitvoering gegeven aan onderhoud aan diverse elementen- en asfaltverhardingen. Ook halfverhardingen en bermen hebben onderhoud gehad. Wegen, straten en pleinen zijn geveegd en gereinigd van onkruid.
De volgende punten zijn expliciet te benoemen:
Vervangen van 2,5 km kunststofbermblokken in het buitengebied voor betonnen varianten
Er is thermoplastische belijning op belangrijke kruisingen vernieuwd (kruisingen van N wegen met lokale wegen)
Er zijn 184 vergunningen en 663 graafmeldingen aangevraagd, verleend en uitgevoerd onder gemeentelijk toezicht. Er wordt toezicht gecoördineerd voor het project van glasvezel buitenaf om de veiligheid voor weggebruikers te waarborgen.
De inspectie van het gehele wegareaal van de gemeente wordt opgestart en is al voor de helft uitgevoerd.
In het strooiseizoen 2018-2019 is in totaal 22 keer uitgerukt in het kader van de gladheidsbestrijding waarvan 10 keer door sneeuw en 12 keer door bevriezing van de weg.

1.2

Het aanleggen en onderhouden van openbaar groen (inclusief bossen en natuurterreinen).

De gemeente heeft de volgende doelen gerealiseerd:
Het plan van aanpak Japanse duizendknoop is in concept gereed. De bestrijding van invasieve soorten en plagen leidt tot extra kosten in het groenonderhoud.
De pilot upgrade van het groenonderhoud door de BIGA is in 2019 gestaakt. Er was geen budget meer beschikbaar. De beeldkwaliteit is teruggebracht van B naar C niveau.
De bermbeheervisie is geïmplementeerd in het reguliere beheer.
Het bomenvervangingsplan is in concept gereed.
Het regulier bosonderhoud is uitgevoerd volgens de zorgplicht van de gemeente.
De basisgegevens voor participatie zijn op orde gebracht.
De dienstverlening 'begraven' is uitgebreid op basis van wensen van bewoners en het onderzoek 'privatiseren aula’s' is opgestart.

1.3

Het aanleggen en onderhouden van openbare verlichting.

De aanbesteding voor de vervanging van de openbare verlichting is verder voorbereid. Er is onderzoek gedaan naar de stabiliteit van een representatief percentage van de bestaande lichtmasten. Het huidige areaal is in stand gehouden.

2

Het realiseren van een schone leefomgeving.

2.1

Het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval.

Huis-aan-huis papierinzameling in het buitengebied is van start gegaan
De pilot textielinzameling door de Biga is uitgebreid.
De grofvuildagen zijn afgeschaft. In plaats daarvan wordt grofvuil op afroep en tegen betaling aan huis opgehaald.
Ontvangst aan de poort is ingevoerd op de milieustraat.

2.2

Het aanleggen en onderhouden van het stelsel voor de afvoer van regenwater en afvalwater (inclusief watergangen).

In het bijzonder bij het project Bestrijding Wateroverlast Amerongen zijn belangrijke verbeteringen gerealiseerd en plannen voor de toekomst ontwikkeld.

3

In stand houden en verbeteren van de milieukwaliteit van de leefomgeving.

3.1

Toetsen en verlenen van WABO-vergunningen en toezicht houden en handhaven in het kader van WABO en het Activiteitenbesluit. (WABO = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

In 2019 zijn er 53 WABO-vergunningen en meldingen afgehandeld. In het kader van WABO en het activiteitenbesluit is toezicht gehouden en gehandhaafd, overeenkomstig onze wettelijke taken.

3.2

Implementatie, verbetering en uitvoering ROM advisering en duurzame geluidsontwikkeling bij kansrijke projecten.

Er is voor diverse plannen en projecten een integraal milieuadvies uitgebracht. Ook is er meegewerkt aan de omvorming van het Bouwplan Overleg naar de Omgevingstafel.

3.3

Het verzorgen van natuur en milieueducatie (voorlichting, communicatie en educatie).

In 2019 hebben 1741 leerlingen in 51 groepen gebruik gemaakt van het basis Natuur- en Milieu Educatie (NME) programma. Om de kwaliteit te verbeteren wordt  gewerkt aan vernieuwing van diverse producten.

4

Het realiseren van een klimaatneutrale gemeente.

4.1

Toetsen en handhaven duurzaam en energiezuinig bouwen in energiemaatregelen bedrijven.

Tijdens toezichtbezoeken bij bedrijven zijn midden- en grootverbruikers gecontroleerd op verplichte energiebesparende maatregelen. Afronding beoordeling rapporten die voor 1 juli 2019 zijn ontvangen.

4.2

Klimaateducatie (voorlichting, communicatie en educatie).

Het project ‘Heuvelrug scholen gaan voor het klimaat’ is uitgevoerd, met deelname van 90 leerlingen in drie groepen. Basisschool de Kring is begeleid bij project over Duurzaamheid/ Energie op twee locaties. Hierbij is één van de energieambassadeurs gekoppeld aan de school en heeft gastlessen verzorgd.

4.3

Het faciliteren/stimuleren van activiteiten die bijdragen aan een hogere duurzaamheid en minder energieverbruik.

Samen met Hoogheemraadschap en Heuvelrug Wonen is onderzoek gestart naar het gebruik van de waterzuivering (RWZI) als warmtebron.
Samen met Heuvelrug Energie is het Trefpunt duurzaam ondernemen opgericht.
Met Rijkswaterstaat zijn gesprekken gevoerd over zonnepanelen langs de A12. Wordt vervolgd: provincie is gevraagd de trekkersrol over te nemen, aangrenzende gemeenten  worden erbij betrokken.
In november is € 554.565 aangevraagd bij het Rijk in kader van de Regeling Reductie Energie-gebruik (RRE). Deze is in december toegekend. De uitkering kan in 2020 worden ingezet voor een grote energiebesparingsactie.

5

Het realiseren van een duurzame en klimaatneutrale organisatie.

5.1

Verduurzamen van gemeentelijk inkoop- en terreinbeheer.

Er is een aanbesteding gestart voor het leasen van afvalcontainers die, conform beginselen van de circulaire economie, aan het eind van hun levensduur worden teruggenomen door de leverancier voor hergebruik.
Bij het aanbesteden van het maaien van weg-bermen en slootkanten in de gemeente is afgesproken dat werkwijzen en machines zo worden gekozen dat de biodiversiteit wordt verhoogd.

5.2

Verminderen van energieverbruik ten behoeve van gemeentelijke gebouwen, gemeentelijke mobiliteit en gemeentelijke zaken.

Technisch onderzoek naar mogelijkheden om gemeentelijke gebouwen energiezuiniger te maken is afgerond.
Onderzoek naar gebruik van blauwe diesel in het gemeentelijke wagenpark is opgestart.

5.3

Duurzame energieopwekking en inkoop klimaatvriendelijke energie.

Er zijn 703 zonnepanelen geplaatst op De Binder in Leersum en 236 zonnepanelen op de brandweerkazerne Maarn-Maarsbergen. Dit is uitgevoerd in samenwerking met Heuvelrug Energie, als een postcoderoos project.
De gemeente heeft in regioverband een overeenkomst voor levering van duurzame energie sinds 1 januari 2019.

5.4

Compenseren voor de (resterende) CO2 uitstoot door investeringen in gemeentelijk duurzame oplossingen.

6

Voorkomen van uitputting van grondstoffen.

6.1

Het gescheiden inzamelen voor recycling en hergebruik van huishoudelijk afval.

Zie 2.1. Alle maatregelen die zijn genomen hebben een gunstig effect op het verminderen van restafval en verhogen het percentage afval dat wordt gerecycled of hergebruikt.

6.2

Afvaleducatie (voorlichting, communicatie en educatie)

Op de gemeentepagina van de lokale krant is vrijwel iedere week een artikel over afval gepubliceerd. De afval-info-tent heeft bij zes supermarkten in de gemeente gestaan om inwoners te informeren, vragen te beantwoorden en knelpunten op te lossen.
Meer dan tien basisscholen hebben zich inmiddels aangesloten bij het Prikkersgilde en ruimen zwerfafval in de omgeving van de school op. Op het Revius heeft de gemeente twee verschillende lesprogramma's over zwerfafval georganiseerd.