Jaarrekening 2019

01. Bestuurlijke Zaken

Wat hebben we bereikt en wat hebben we daarvoor gedaan?

Speerpunten

Acties

Realisatie

1

Inwoners en partners hebben vertrouwen in het lokaal bestuur.

1.1

Het bestuur is integer en werkt aan een voortdurend bewustzijn van integer handelen.

In het kader van de Wnra (wet normalisering rechtspositie ambtenaren) is er een e-learning module beschikbaar gesteld voor de organisatie. In deze module wordt ingegaan op wat de gevolgen zijn van de Wnra voor de organisatie, als het gaat om het thema ‘integriteit’ en integer handelen.
Het opstellen van de gedragscode over integriteit en kernwaarden van de gemeentelijke organisatie - die met name bedoeld is voor de medewerkers - is nu gekoppeld aan het Wnra-implementatie traject.
In 2019 zijn de voorbereidingen getroffen voor een verdere verdieping van dit thema in 2020.

1.2

Samen met stakeholders implementeren we in 2019 de Wnra.

Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) ingetreden en hebben alle ambtenaren een nieuwe rechtspositie. 2019 stond in het teken van de  voorbereidingen en implementatie van de wet binnen de gemeentelijke organisatie. Concreet  zijn voor de intreding van de wet 1 januari 2020, de volgende resultaten behaald:

  • Voldoende kennis over arbeidsrecht is in de organisatie belegd: Medewerkers van P&O en Juridische zaken hebben trainingen gevolgd en hun kennis is op peil;
  • Alle medewerkers zijn over naar een arbeidsovereenkomst;
  • De organisatie kent een nieuw personeelshandboek: Alle lokale regelingen zijn technisch omgezet naar een Personeelshandboek Utrechtse Heuvelrug 2020. De organisatie kent een nieuw brievenboek: Het team Personeelsbeheer heeft nieuwe personele brieven ontwikkeld die Wnra-proof zijn;
  • Een  nieuwe taakverdeling van de Ondernemingsraad en het Georganiseerd Overleg is van kracht
  •  De bezwarencommissie is komen te vervallen. Er wordt op korte termijn geïnventariseerd of de organisatie aan kan sluiten bij de geschillencommissie van de gemeente Utrecht;
  • Alle besluitvorming en procedures zijn Wnra-proof: De mandaatregelingen zijn aangepast;
  •  Kennis in de organisatie over de Wnra is belegd door het organiseren van  kennissessies, roadshows, e-learning, inloopsessies en communicatie op intranet (polls, nieuwsberichten, weetjes/triggers, filmpjes).

1.3

Bij de verkiezingen in 2019 wordt de in 2018 geïntroduceerde nieuwe telmethode opnieuw toegepast.

In 2019 is de nieuwe telmethode gehanteerd. Dit is goed bevallen. Op sommige punten is de telmethode  aangescherpt ten opzichte van 2018, en ook dit is goed bevallen. Als er geen officiële landelijke wijziging komt, wordt deze methode ook gebruikt bij de volgende verkiezingen.

1.4

Bij de verkiezingen in 2019 wordt, indachtig onze op het VNG-congres aangenomen motie Verkiezingen, ingezet op het bevorderen van inclusie.

Samen met enkele inwoners is geïnventariseerd waar de 'makkelijke' verbeterpunten liggen voor de aangewezen stemlokalen. Deze zijn opgepakt.

1.5

Voor wat betreft privacy en integriteit wordt begin 2019 een bewustwordingsplan opgesteld waaraan in 2019 uitvoering wordt gegeven.

  • het Regionaal Privacy beleid is vastgesteld.
  • Er is een data protection impact assessment uitgevoerd op het nieuwe EHRM-systeem.
  • Het privacy impact team is van nieuwe medewerkers voorzien.

-     De FG’s hebben nieuwe medewerkers bijgeschoold over privacy.

1.6

Voor wat betreft onze participatie-aanpak ‘Sluit je aan?#verbinden #doen!’ worden in 2019 trainingen voor medewerkers en een masterclass voor de gemeenteraad gegeven.

Door de aandacht en inzet op spoor 2 en 3 (project ombuigingen) is de capaciteit van het team Communicatie ingezet ter ondersteuning van deze twee sporen. Om die reden zijn in 2019 geen nieuwe trainingen/masterclasses georganiseerd. Uiteraard zijn projecten en participatieprocessen wel uitgevoerd volgens de aanpak ‘Sluit je aan?#verbinden #doen!’

2

Het belang van de Utrechtse Heuvelrug wordt vertegenwoordigd op regionaal en nationaal niveau.

2.1

Binnen de U10 wordt aan de hand van 5 thematafels en 3 opgaventeams praktisch vorm gegeven aan verdere vormgeving en concretisering van de netwerkorganisatie.

In 2019 is in U10-verband gewerkt aan het opstellen van een Ruimtelijk Economische Programma en Perspectief voor de regio: Ten behoeve van de eerste en tweede fase zijn er vijf bouwstenen (rapporten) opgeleverd, een plan van aanpak en een beoordelingskader.
Het aantal thematafels is uitgebreid met een  tafel ‘Groen & Landschap’.
Er is een start gemaakt met het herzien van de governance structuur voor de U10.